Waar denk je aan bij liefdes fotoshoots? Romantische foto’s toch? Maar hoe krijg je die mooie romantische shots? En hoe kan je ervoor zorgen dat de foto’s niet te  geacteerd lijken? Nou dat ga ik je in dit artikel laten zien.

Romantische mindset

Als fotograaf is het wel handig om een romantische mindset te hebben. Want als fotograaf ben jij de regiseur van de fotoshoot. Jij moet kunnen aangeven bij je modellen hoe ze moeten gaan staan, bewegen, kijken enzovoort. Wat dat betreft heb ik het geluk dat ik ben opgegroeid met veel romantische films en muziek. Dus romantiek zit in mijn bloed. Maar dat geld niet voor iedereen. Voor veel mensen is het zelfs overdreven.

Veel Nederlanders (uiteraard niet iedereen) zijn te nuchter om romantisch te doen. Ze voelen zich snel ongemakkelijk en het lijkt allemaal zo nep. Maar ik geloof dus dat dat komt door die mindset. Als de fotograaf je op je gemak kan laten voelen en de shoot goed kan regiseren, dan komen die mooie foto’s vanzelf wel.

Romantische muziek

Ik ben echt een grote voorstander van muziek. Het zorgt ervoor dat je in de juiste stemming komt. Ik raad dus aan om tijdens een liefdes fotoshoot (en bij elk ander fotoshoot eigenlijk) om muziek op te zetten. Ik gebruik zelf een Sony SBS32. Het is niet duur en kan je overal meenemen.

In elk geval, je modellen zijn al in een ongemakkelijke situatie. Door muziek op te zetten haal je ook een stuk ongemak weg. Daarnaast kom je zelf ook in de juiste stemming, waardoor je op leuke ideeën komt voor de fotoshoot.

Vraag je modellen wat voor een muziek ze luisteren als ze lekker met elkaar aan ’t knuffelen zijn. Of wat ze draaide toen ze verliefd op elkaar werden. Ik weet dat ik een hele grote afspeellijst heb met romantische muziek die mijn vrouw en ik samen luisteren.

Samen wandelen

Dit is een hele mooie warming up. Je modellen zijn nog een beetje ongemakkelijk, dus laat ze eerst hand in hand even wandelen. Vraag tijdens het wandelen of ze naar elkaar willen kijken en laat de vrouw met haar haren spelen. Stel ze vervolgens de volgende vraag:

“Wat is het laatst wat je partner had gezegd waar je keihard om moest lachen?”

Moet je opletten, ze gaan elkaar aankijken, nadenken en vervolgens schiet er iemand in de lach. Op die manier heb je het ijs een beetje gebroken voor ze.

Vervolgens kan je vragen of 1 van de 2 modellen wilt gaan rennen en zijn of haar partner mee wilt trekken. Door dit te doen krijg je heel snel spontane foto’s die totaal niet geacteerd zijn.

Mali en Nur - Liefdes fotoshoot | Y.M. Klooster Fotografie

Knuffelen

Dit is het moment wanneer je echt romantische foto’s kan maken. Laat je modellen elkaar vasthouden. De vrouw vraag je of ze haar handen over de schouders van haar partner wilt leggen en de man houdt zijn handen bij de zij van zijn vrouw. Laat ze naar elkaar kijken en zachtjes glimlachen.

Je kan vanaf dit punt vragen of ze het volgende willen doen:

  • Met de gezichten dichter bij elkaar komen;
  • Voorhoofd tegen elkaar aan met ogen dicht;
  • Laat de partners elkaars voorhoofden kussen. Niet tegelijk natuurlijk, want dat is fysiek onmogelijk;
  • Vraag of één van de twee partners zijn hand zachtjes wilt strelen over de wangen van zijn/haar partner

Door deze dingen te doen heb je gelijk een hele reeks romantische en intieme foto’s.

Dirk en Joanka - liefdes fotoshoot

Flirty scene

Dit is ook wel heel leuk om te doen. Zoek een muur of een boom, afhankelijk van waar je bent natuurlijk. Laat de vrouw daar tegenaan leunen met 1 hand tegen de muur en 1 arm gebogen langs haar borstkas. Vraag vervolgens aan de man of hij over haar heen wilt leunen met 1 arm tegen de muur en 1 hand in zijn broekzak en laat hem lieve dingen zeggen tegen haar. Laat de vrouw dan verlegen weg kijken terwijl de man met haar aan het flirten is.

In dit scenario kan je nog veel meer leuke dingen verzinnen. Je kan bijvoorbeeld de dingen laten doen die ik hierboven onder het kopje ‘Knuffelen’ heb genoemd of laat de vrouw met de man flirten.

Anne en Meindert - pre-wedding fotoshoot | Y.M. Klooster Fotografie

Elkaar tillen

Dit soort scenario’s zorgen ook vaak voor veel spontane foto’s. Laat 1 van de twee tortelduifjes de ander optillen. Dit kan op de rug of van voren.
Bij de hele scene waarbij de één op de rug van de ander begint te klimmen liggen ze al helemaal in een deuk. Je kan dan vragen of degene die opgetild wordt leuke gebaren wilt doen of de ander laten kietelen. Je kan aan de ander vragen of hij of zij wilt gaan rennen, springen of draaien.

Erwin en Denise - liefdes fotoshoot | Y.M. Klooster Fotografie

Nou ik hoop dat deze tips hebben geholpen om je inspiratie te geven. Dat kan als fotograaf zijnde of als koppel zijnde. Mocht je nog vragen hebben of tips willen zien, stuur me dan gerust een mail naar [email protected].

Sampai ketemu lagi!