Je denkt vast bij jezelf: “Wat is Frequency Separation?”. Nou, om er niet heel technisch op in te gaan: Frequency Separation is een techniek waarbij je de huid van je model glad maakt ZONDER dat je detail verliest. Je ziet wel eens van die foto’s waarbij iemand heel glad en zacht gemaakt is, waardoor diegene er uitziet als een plastic pop. Dat ziet er heel gauw nep en bewerkt uit. Met Frequency Separation heb je dat veel minder. Sterker nog, je model lijkt op een natuurlijkere manier heel clean.

Voor wie is deze techniek?

Ik hou zelf heel erg van beauty, portretten en fashion en ik ben heel erg verliefd op deze techniek. Als jij in datzelfde straatje zit, dan is het misschien ook wel voor jou. Maar hey, smaken verschillen. Je kan het ook helemaal niks vinden. Maar even goede vrienden, toch?

Ben je wel geïnteresseerd en wil je weten hoe het effect ongeveer krijgt? Lees dan dit artikel. Let er wel op dat deze techniek vooral bedoeld is om portretfoto’s en beautyfoto’s te retouchen en niet voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s. Daar past een HDR-techniek dan weer beter bij 🙂

De tutorial

Voordat we met de tutorial beginnen heb je wel de volgende dingen nodig:

  • Photoshop
  • Kennis van Photoshop is ook wel handig
  • Een portretfoto: het liefst waarbij het gezicht goed te zien is
  • Een tekentablet van bijvoorbeeld Wacom is ook wel handig. Maar opzich kan dit ook wel met de muis.

Okay, ready? Let’s gooo~!

Stap 1: Foto openen in Photoshop

Open Photoshop en zoek een foto waarop je deze techniek wilt toepassen. In dit voorbeeld maak ik gebruik van een foto van mijn vrouw.

Dit is een typische candid foto. Er wordt niet geposeerd naar de camera, maar er is interactie tussen een vrouw en een kind. In een candid foto zit daarom vaak een verhaal.

Stap 2: Voorbereidingen

We gaan in deze stap de foto in twee lagen splitsen, namelijk een laag voor de gladheid en een laag voor de details.

Ga op de laag met je foto staan en dupliceer die (CTRL of CMD + J). Noem deze laag even blurr of vervaging, want we gaan die vervagen.

Ga nu naar Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen (Mijn Photoshop staat in het Engels, dus dit is een gok dat volgens mij logisch is).

Vervaag de foto totdat de huid redelijk glad is. Als je foto 1 grote wazige vlek wordt dan ga je te ver. Zie mijn voorbeeld hieronder:

Nu gaan we de details van de huid op een aparte laag te zetten. De details laag zal het verschil zijn tussen de blurr laag en de originele laag.

Dupliceer de originele laag en plaats die boven de blur laag. Noem deze laag details. Ga met deze laag geselecteerd naar Afbeeldingen > Afbeelding toepassen.

Je krijgt nu een schermpje in beeld. Doe daar het volgende:

  • Kies bij laag de blur laag.
  • Bij laag voor overvloeien kies je als het goed is aftrekken (of zie mijn screenshot)
  • Dan heb je nog twee kleine velden erbij gekregen. Voer daar de volgende cijfers in: 2 en 128
  • Druk op OK

Je ziet nu dat de laag helemaal grijs is met hier en daar wat contourlijnen. Zet deze laag nu op overvloeimodus Linear licht. Nu lijkt het net alsof je niks gedaan hebt aan je foto, maar in werkelijkheid heb je dus de foto in een zachte laag en een details laag gesplitst. Dat betekent dat we beide lagen kunnen bewerken zonder verlies van details!

Stap 4: Egale huid maken

Tot nu toe was het allemaal voorbereiding. Nu gaan we het echte werk doen, namelijk het glad maken van de huid!

Maak een kopie van de blur laag en pak vervolgens de lasso tool. Zorg ervoor dat de selectie geen harde rand heeft. Dat kun je checken door even iets te selecteren en dan op Q te drukken. Je ziet dan de selectie en hoe hard de rand is. In mijn voorbeeld is de sweet spot rond de 60px.

Als je de doezelaar goed hebt ingesteld kunnen we beginnen met het verzachtingsproces. Wat we namelijk gaan doen is bepaalde plekken op het gezicht vervagen. Door dit te doen halen we kuiltjes en gekke lijnen weg. Wat we NIET willen vervagen zijn de haren, lippen en ogen.

Even in het kort wat we gaan doen: We selecteren een gebied op het gezicht en we passen er gaussiaans blur op. Dit doen we voor elk vlak gebied op het gezicht. Het enige wat je elke keer moet aanpassen is de hoeveelheid vervaging die je toepast. Het moet net genoeg zijn om een verschil te maken, maar niet zo veel dat je het hele gezicht weg vaagt.

In de afbeelding hieronder zie je de gebieden die ik zou selecteren

Plaats, als je klaar bent, de lagen in een eigen map. Dan kan je makkelijk de before en after versie zien van wat je hebt gedaan door simpelweg de map aan en uit te zetten. Als het goed is heb je je model nu een mooie egale huid gegeven. Zie de before en after van mij hieronder.
Je denkt misschien “Ach, het zijn maar details. Die zie je toch niet.” Maar uiteindelijk heeft het toch een grotere impact dan je in eerste instantie zou denken. Het verschil zit hem echt in de details. Ik hoop dat je wat aan deze tutorial had. Ik realiseer me dat het op een geschreven manier iets lastiger is om uit te leggen, dus ik ga hier nog een keer een video tutorial van maken. Don’t worry 🙂

Groetjes en sampai ketemu lagi (Tot de volgende keer)!

Y.M. van ‘t Klooster