Dit is waarom kleur zo belangrijk is

In dit artikel wil ik het hebben over kleur en waarom de juiste kleurencombinatie zo belangrijk is. Dit is iets waar je niet snel bij stil staat. Maar dankzij mijn achtergrond als grafisch vormgever is het voor mij heel logisch om daar over na te denken.

Waarom is kleur zo belangrijk?

Laten we zeggen dat je naar een horror film kijkt. Die films zijn vaak grauw en heel veel kleuren zijn gedimd en donker. Er wordt veel gebruik gemaakt van schaduw en slimme lichtsinvallen. Vaak van 1 lichtbron, zodat de schaduw heel duidelijk te zien is. Hierdoor worden horror films eng (natuurlijk ook in combinatie met slimme geluidseffecten, maar dat even terzijde). Bij romantische films heb je juist zachte en warme kleuren en bij actiefilms hebben de kleuren juist meer contrast en zijn meer verzadigd. Daardoo krijgt de film meer impact bij schietpartijen en explosies. Dit is dus allemaal om de juiste emoties bij de kijker te naar boven te brengen. Nou dit werkt met fotografie net zo.

 

Als fotograaf is het belangrijk dat je weet welke kleuren bij welke emoties passen. Want dat kan namelijk een foto maken of breken. Ik laat je hieronder een 2 manieren zien om met kleuren om te gaan samen met wat voorbeelden.

Dramatische scene van 2 beste vrienden

In de foto hieronder zie je 2 dames, waarbij er 1 stervend in de armen ligt van de ander. Het zijn politie agentes die heel goed zijn bevriend met elkaar. Wat er precies is gebeurd laat ik aan de kijker over, maar je kan er van alles bij verzinnen. Ik heb bij de 2e versie van de foto het kleurenpalet erbij gedaan, bestaande uit de kleuren roze, turquoise en gele tinten. De hele foto heeft een beetje die turquoise/groene tint. Waarom ik deze kleur heb gekozen is omdat deze kleur onder andere het gevoel van vriendschap, emotie en loyaliteit bevat. Deze twee dames waren hele goede vrienden en ze stonden altijd voor elkaar klaar. De roze kleur heb ik gekozen om de vrouwelijkheid te versterken. Zoals je ziet kan het heel goed gebruikt worden, zonder dat het te princess-achtig over komt. Tevens is dit de kleur van de sirene van de politiewagen. Dan heb je de gele tinten. Dit is normaal gesproken een hele positieve kleur, maar het kan ook de kleur zijn van bedrog of jaloezie. Als je naar de foto kijkt dan komt misschien dat gevoel ook onbewust naar boven. Maar zoals je ziet heeft kleur zijn eigen taal. En als je die taal weet te spreken kan je dat doorvertalen naar emotie.

Het kleurenspectrum en harmonie

Je hoeft bij het kiezen van kleuren niet alleen rekening te houden met emotie. Je kan namelijk ook gewoon kleuren combineren die goed bij elkaar passen. Dit heet kleurenharmonie. Om dit te kunnen doen heb je ook verstand nodig van het kleurenwiel en de regels van kleurenharmonie. Hieronder zie je de meest voorkomende soorten combinaties die je kan toepassen:
  • Analoog: Kleuren die dicht bij elkaar staan in het kleurenwiel.
  • Monochroom: Verschillende gradaties van dezelfde kleur.
  • Triad: Bestaat uit 3 kleuren die evenwijdig van elkaar gescheiden zijn.
  • Complementair: 2 kleuren die recht tegenover van elkaar staan.
  • Split Complementair: Lijkt op complementair, maar je neemt de kleuren naast de kleur die tegenover staat (klinkt verwarrend, maar als je het ziet in het kleurenwiel snap je wat ik bedoel).

Toepassingen van de kleurenharmonie regels

Eigenlijk wil ik het geen een regels noemen, maar handvatten. Als creatieveling moet je namelijk gewoon doen wat bij jou of je klant past. Maar als je te maken hebt met bepaalde doelgroepen die je moet raken, dan is het wel verstandig om dit toe te passen.  En nu je gezien hebt dat er meer zit achter kleuren dan in eerste instantie lijkt wil ik je een aantal voorbeelden laten zien uit mijn portfolio waar je duidelijk ziet dat ik hier altijd wat mee doe bij het nabewerken.
Zoals je ziet is over elke kleur nagedacht. Het beste is om van tevoren na te denken over de vibe waar je voor wilt gaan. Je kan je kleding dan bij elkaar laten passen en op zoek gaan naar een locatie die het beste past bij die stijl. En mocht je er geen verstand van hebben, dan zorg ik er altijd voor dat de foto’s er op z’n best uit komen te zien.

Nou hopelijk ben je een stukje wijzer geworden door dit artikel. Dit zijn nou precies van die dingetjes die het verschil maken tussen een professionele fotograaf en een hobbyist. Natuurlijk speelt smaak ook een rol, maar zoals ik eerder in dit artikel heb gezegd is kennis van kleurenharmonie vooral belangrijk als je gaat werken voor bedrijven die met een complete huisstijl die bepaalde doelgroepen moeten aantrekken. Bedankt voor het lezen en ik zie je graag in de volgende.

Sampai ketemu lagi!

Categorieën

Inschrijving portretdag

Inschrijvingen zijn gesloten

Kies het gewenste dagdeel:

Fotoshoot reserveren

Type fotoshoot:
Waar ken je mij van?