Dit gaat waarschijnlijk een gevoelig onderwerp worden voor veel concullega’s. Ik geef namelijk (bijna) alle foto’s na een fotoshoot. Bij andere fotografen mag je namelijk slechts een selectie van de foto’s kiezen. Ik vind dat complete onzin en ik dit artikel ga ik je vertellen waarom. Hou er rekening mee dat alles wat ik zeg puur mijn eigen mening is. Als je erop tegen bent; even goede vrienden.

Waarom geef ik alle foto’s?

Dit is iets wat mij anders maakt dan andere fotografen. Ik heb tot nu toe geen andere fotograaf gezien die zijn of haar klanten alle foto’s geven; en al helemaal niet inclusief standaard nabewerking. En ik snap het. Het hele feit dat we mooie foto’s kunnen maken kost geld. En daarmee bedoel ik niet alleen apparatuur, maar ook software en kennis. Het kost jaren om ervaring te krijgen. Het kost duizenden euro’s om 1 lens te kopen en daar bovenop nog eens duizenden euro’s om een camera body te hebben. Software kost honderden euro’s en een goede computer duizenden. Dus er is heel veel reden waarom fotografie zo duur is en waarom alle fotografen slechts een paar foto’s aanbieden.

Dan vraag je je af waarom ik dat dus niet doe. Nou dat is heel simpel: Ik vind dat de foto’s die ik schiet van jou zijn en jij daarom recht hebt op alle foto’s (mits ze scherp zijn). Dat is simpelweg een service die ik aanbied aan mijn klanten. Schiet ik mezelf daarmee in mijn eigen voeten? Ja, dat doe ik zeker. Ben ik daardoor een slechte ondernemer? Misschien wel. Ik geef wat dat betreft geld weg. Maar op de één of andere manier boeit dat mij niet.

 

Fotografie zit in mijn bloed.

Ik doe dit al sinds ik op de basisschool zat. Het is fijn dat ik ermee mijn geld nu kan verdienen, maar ik kan niet tegen mijn klanten zeggen dat ze bijvoorbeeld maar 10 foto’s mogen uitkiezen. Ik ben een gever. Er zijn al genoeg mensen die het alleen doen voor het geld. Maar als ik echt geld wil verdienen, dan ga ik wel weer programmeren of vormgeven. Foto’s zijn momenten die ik hopelijk vereeuwig en ik laat het niet toe dat je extra geld moet betalen om die momenten te mogen hebben. Wat dat betreft ben ik best sentimenteel. Als ik echt geld wil verdienen, dan ga ik wel weer programmeren of vormgeven.

Yozef reikt een hand uit naar jou

Mijn voordeel

Het voordeel van mij is dat ik geboren ben met veel creatieve talenten en sterke wil heb om te leren. Daardoor ben ik heel vroeg heel goed geworden met de computer. Het nabewerken van foto’s of creatieve dingen maken kost mij bijna geen moeite. Het enige wat ik nodig heb is brandstof. En die brandstof is inspiratie. 

Ik weet niet hoe goed of snel andere fotografen zijn, maar het nabwerken van honderden foto’s kost mij relatief weinig tijd. Daarom krijgen al mijn klanten de foto’s vaak binnen 3 dagen al. Willen klanten extra nabewerking? Dan mogen ze pas 10 foto’s kiezen. Die ga ik dan op een hoger niveau mooier maken.

Tot zover dit artikel. Hopelijk weet je nu waarom je alle foto’s van me krijgt. Wil jij ook een gave fotoshoot, neem dan contact met mij op via 06 – 1079 8525 of [email protected] en misschien tot ziens!