Wil je weten hoe je die mooie dromerige boterzachte achtergronden krijgt in een foto? Lees dan verder, want in dit artikel ga ik je laten zien hoe je dat krijgt!
Wat is ISO?
Heel simpel gezegd gaat ISO over de gevoeligheid van je camerasensor. Hoe gevoeliger de sensor is, hoe meer licht je foto heeft. De gevoeligheid wordt aangeduid in tientallen, honderdtallen en duizendtallen. En hoe lager het getal, hoe minder gevoelig je sensor is voor licht.
In het donker moet je de ISO dus hoger zetten om je foto zo optimaal mogelijk te belichten. Maar let op: hoe hoger je de ISO zet, hoe meer ruis je introduceert. En dat wil je natuurlijk niet. Het is daarom het beste om je ISO altijd zo laag mogelijk te houden en er verder niet aan te komen.
In mijn vorige blog had ik het over sluitertijd en hoe je bewegingen kan bevriezen met hele snelle sluitertijden. Het probleem is alleen dat hoe sneller je sluitertijd is, hoe minder licht je camera absorbeert. In deze situatie zou ik dus de ISO hoger zetten, zodat je foto goed belicht blijft.
Een ander moment om je ISO hoger te zetten is dus wanneer er niet genoeg licht is in je omgeving. Dan heb je geen andere keuze, tenzij je met een externe flister werkt (wat ik overigens wel adviseer).
Dus even kort samengevat:
Hoe hoger je sluitertijd is, hoe hoger je de ISO moet zetten voor een goed belichte foto.
Hoe lager je sluitertijd, hoe lager je de ISO moet zetten.
Hoe minder licht in je omgeving, hoe hoger je de ISO moet zetten
En mijn advies is om de ISO altijd zo laag mogelijk te houden. Hoe laag je ISO kan hangt af van de camera. Bij de één begint het bij 100, bij de ander 200 en bij sommige zelfs 50.
Weet je trouwens waar ISO voor staat? Dat ga je nooit zelf kunnen raden, want de naam zegt helemaal niks over de instelling. ISO staat voor International Organization for Standardization. Eigenlijk is het dus de naam van een organisatie die normen vaststelt. Had je niet gedacht hè?
Voorbeelden met verschillende ISO waardes
Hieronder zie je verschillende foto’s die ik heb genomen die ook allemaal een andere ISO waarde hebben. Zoals je ziet zijn de foto’s met een lagere ISO donkerder dan de foto’s met een hogere ISO. Alleen de foto’s met een hogere ISO hebben dus meer ruis.
Nou je bent aan het einde van dit artikel. Hopelijk is nu duidelijk wat ISO is en wat je ermee kan. Laat even in de comments achter wat je nog meer wil weten en/of dit artikel duidelijk genoeg was, zodat ik jou verder kan helpen. Vergeet niet om dit artikel te delen met andere beginnende fotografen die er wat aan hebben.
Groetjes en sampai ketemu lagi (Tot de volgende keer)!
Y.M. van ‘t Klooster