De magie van nabewerking

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van nabewerkte foto’s. Vooral nu je op elk social media platform filters kan toepassen op elke foto die je maar hebt. Maar nabewerking is anders dan het toepassen van filters. In dit artikel laat ik je zien wat de magie is van professionele nabewerking, waar het goed voor is en de manier waarop ik het doe.

Wat is nabewerking?

Zoals de naam zegt is nabewerking uiteraard het bewerken van foto’s nadat ze zijn geschoten. De meeste mensen denken dan gelijk aan filters. Maar dat is slechts een deel of zelfs optie van het totaal plaatje. Als je een foto goed nabewerkt dan haal je onzuiverheden weg uit de foto en uit het gezicht, zorg je ervoor dat contrasten en kleuren goed naar voren komen en dat het onderwerp ook echt het onderwerp is. Pas nadat je dat allemaal hebt gedaan kan je er een filter overheen gooien.

Dus nabewerking is:

  • Onzuiverheden weg halen;
  • Kleuren en contrasten fixen;
  • Het rechtzetten van foto’s;
  • Ervoor zorgen dat het onderwerp ook echt het onderwerp is;

De meeste professionele fotografen doen dit soort nabewerkingen in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Maar er zijn ook fotografen die liever niet nabewerken, met als argument dat de foto dan niet meer echt of authentiek is. Ik snap wat ze bedoelen, maar iemand die snapt hoe de belichtingsdriehoek werkt weet dat zelfs een geschoten foto rechtstreeks uit de camera nog steeds niet de reële representatie is van het vastgelegde beeld. Een foto kan namelijk onderbelicht of overbelicht zijn, wit-balans kan niet kloppen of het diafragma was te groot. Juist met correcte nabewerking kan je de foto terugbrengen naar hoe het er in het echt uitzag. Neem bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Met de meest ideale instellingen zag de foto er zo uit zonder nabewerking. Het was een hele zonnige en kleurrijke dag, maar dat zie je niet inde foto hieronder.
Foto rechtstreeks uit de camera Nabewerkte foto
In de foto hierboven zie je de before en after.
Mocht je het interessant vinden, de EXIF is: ISO 250| 29mm | f4.0 | 1/1600
 
Dus het argument dat een nabewerkte foto niet meer realistisch is klopt niet. Althans niet als je dat op deze manier doet. Wat men dan denk ik bedoeld is niet nabewerking, maar het bewerken van de foto.

Extra nabewerken van foto’s

Het extra nabewerken van foto’s is anders dan de standaard nabewerking. Het kan namelijk zo zijn dat een bepaalde locatie te veel afleidingen in de omgeving heeft. In dat geval kan de fotograaf ervoor kiezen om die afleidingen weg te halen. Of iemand die vind dat zijn of haar buik te dik is. Dan kan je ervoor kiezen om jezelf slanker te laten maken. In dat geval is het dus niet meer zoals de realiteit.

Bekijk de foto hieronder. Dit was een zwangerschapsfotoshoot met dezelfde dame als de foto hierboven. Het was die dag heel erg warm, maar ook ontzettend bewolkt. Maar zoals je ziet heb ik er een hele zonnige dag van gemaakt. Daarnaast staat ze midden tussen de bloemen. Daar kan je niet zomaar heen zonder een pad, maar die heb ik weg gehaald.
Zwangerschapsfotoshoot - before Renate
Dan stel ik nu de vraag aan jou: Heb jij als klant liever de onbewerkte of bewerkte foto? Jij betaalt voor een professionele fotoshoot inclusief nabewerking. De onbewerkte foto krijg jij niet van mij, want dat is een onvolledig product.

En dat, dames en heren, is de magie van nabewerken. Sommige fotografen kunnen het niet, anderen wel. Je krijgt van mij alle foto’s in hoge resolutie met standaard nabewerking en een aantal foto’s met extra nabewerking. Hoeveel dat er zijn hangt af van het pakket die je kiest. 

Ik hoop dat dit artikel nuttig was. Wil jij ook een gave fotoshoot, neem dan contact met mij op via 06 – 1079 8525 of [email protected] en misschien tot ziens!

Categorieën

Inschrijving portretdag

Inschrijvingen zijn gesloten

Kies het gewenste dagdeel:

Fotoshoot reserveren

Type fotoshoot:
Waar ken je mij van?