Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van nabewerkte foto’s. Vooral nu je op elk social media platform filters kan toepassen op elke foto die je maar hebt. Maar nabewerking is anders dan het toepassen van filters. In dit artikel laat ik je zien wat de magie is van professionele nabewerking, waar het goed voor is en de manier waarop ik het doe.

Wat is nabewerking?

Zoals de naam zegt is nabewerking uiteraard het bewerken van foto’s nadat ze zijn geschoten. De meeste mensen denken dan gelijk aan filters. Maar dat is slechts een deel of zelfs optie van het totaal plaatje. Als je een foto goed nabewerkt dan haal je onzuiverheden weg uit de foto en uit het gezicht, zorg je ervoor dat contrasten en kleuren goed naar voren komen en dat het onderwerp ook echt het onderwerp is. Pas nadat je dat allemaal hebt gedaan kan je er een filter overheen gooien.

Dus nabewerking is:

  • Onzuiverheden weg halen;
  • Kleuren en contrasten fixen;
  • Het rechtzetten van foto’s;
  • Ervoor zorgen dat het onderwerp ook echt het onderwerp is;

De meeste professionele fotografen doen dit soort nabewerkingen in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Maar er zijn ook fotografen die liever niet nabewerken, met als argument dat de foto dan niet meer echt of authentiek is. Ik snap wat ze bedoelen, maar iemand die snapt hoe de belichtingsdriehoek werkt weet dat zelfs een geschoten foto rechtstreeks uit de camera nog steeds niet de reële representatie is van het vastgelegde beeld. Een foto kan namelijk onderbelicht of overbelicht zijn, wit-balans kan niet kloppen of het diafragma was te groot. Juist met correcte nabewerking kan je de foto terugbrengen naar hoe het er in het echt uitzag. Neem bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Met de meest ideale instellingen zag de foto er zo uit zonder nabewerking. Het was een hele zonnige en kleurrijke dag, maar dat zie je niet inde foto hieronder.

De foto hierboven is komt rechtstreeks uit de camera. EXIF: ISO 250| 29mm | f4.0 | 1/1600

Bekijk nu eens de foto hieronder. Zoals je al raad is die nabewerkt. De kleuren, contrasten, levendigheid van die dag was teruggehaald. Het was zonnig, de lucht was echt mooi blauw en de zon weerkaatste hard tegen het gras. Zo zag die dag er ook uit.

Dus het argument dat een nabewerkte foto niet meer realistisch is klopt niet. Althans niet als je dat op deze manier doet. Wat men dan denk ik bedoeld is niet nabewerking, maar het bewerken van de foto.

Extra nabewerken van foto’s

Het extra nabewerken van foto’s is anders dan de standaard nabewerking. Het kan namelijk zo zijn dat een bepaalde locatie te veel afleidingen in de omgeving heeft. In dat geval kan de fotograaf ervoor kiezen om die afleidingen weg te halen. Of iemand die vind dat zijn of haar buik te dik is. Dan kan je ervoor kiezen om jezelf slanker te laten maken. In dat geval is het dus niet meer zoals de realiteit.

Bekijk de foto hieronder. Dit was een zwangerschapsfotoshoot met dezelfde dame als de foto hierboven. Het was die dag heel erg warm, maar ook ontzettend bewolkt. Maar zoals je ziet heb ik er een hele zonnige dag van gemaakt. Daarnaast staat ze midden tussen de bloemen. Daar kan je niet zomaar heen zonder een pad, maar die heb ik weg gehaald.

Renate

De foto hierboven is bewerkt om de scene dromerig en vrolijk over te laten komen.

Bekijk nu eens de foto hieronder, zoals die eruit ziet rechtstreeks vanuit de camera. Dingen die je waarschijnlijk opvallen zijn:

  • Mensen lopen op de achtergrond
  • De lucht is bewolkt
  • Er loopt een zandpad onder haar door
  • Het is over het algemeen niet zo kleurrijk

Dan stel ik nu de vraag aan jou: Heb jij als klant liever de onbewerkte of bewerkte foto? Jij betaalt voor een professionele fotoshoot inclusief nabewerking en bewerking. De foto hieronder krijg jij niet van mij, want jij verdient het eindresultaat, namelijk 10 extra bewerkte foto.

Renate

En dat, dames en heren, is de magie van nabewerken. Sommige fotografen kunnen het niet, anderen wel. En ik ben een fotograaf die op heel hoog niveau kan nabewerken. Je krijgt van mij alle foto’s in hoge resolutie met standaard nabewerking en je mag 10 foto’s kiezen die je extra nabewerkt wilt hebben. 

Ik hoop dat dit artikel nuttig was. Wil jij ook een gave fotoshoot, neem dan contact met mij op via 06 – 1079 8525 of [email protected] en misschien tot ziens!