Wat is sluitertijd?
Op het moment dat je een foto maakt wordt je camera blootgesteld aan licht. Hoe langer je camera bloot wordt gesteld, hoe meer licht het opvangt. Dit noemen we de sluitertijd.
De duur van de sluitertijd wordt bepaald in seconden. Als je de camera bijvoorbeeld een seconde of langer blootstelt aan licht, dan praat je over een lange sluitertijd. Een snelle sluitertijd is gewoonlijk tussen de 1/100 en 1/500 van een seconde en alles boven de 1/1000 van een seconden zijn super snelle sluitertijden. Je kan je voorstellen dat als het donker is, dat je de camera zo lang wil blootstellen aan licht, zodat je geen donkere foto krijgt.
Daar zit alleen wel een nadeel aan. Hoe langer je sluitertijd is, hoe meer beweging je vastlegt. En dat is 1 van de meest voorkomende redenen waarom foto’s wazig zijn. Fotografen gebruiken langzame sluitertijden vaak voor stilleven of portretfotografie. Zolang het maar niet iets is wat snel beweegt. Denk daarbij aan landschapsfotografie of portretfotografie.
Wil je bewegingen bevriezen? Dan moet de sluitertijd van je camera heel snel zijn. Snelle sluitertijden zijn dus bijvoorbeeld 1/200 van een seconde of hoger.
Wat is dus belangrijk voor jou als beginner om te weten?
- Snelle sluitertijd = beweging bevriezen
- Lange sluitertijd = beweging vastleggen
Dat is het eigenlijk 😀
Eerste foto: Genomen met sluitertijd van 1/25 | Tweede foto: Genomen met sluitertijd van 1/200
Wat zijn de toepassingen?
Snelweg foto’s
Zet je camera op een statief en fotografeer de snelweg met een lange sluitertijd, bijvoorbeeld een seconde of langer. Zorg er wel voor dat je een timer gebruikt van 2 seconden. Want op het moment dat je op het knopje drukt, wordt namelijk de trilling daarvan ook opgenomen. Dit voorkom je met een timer.
Schrijven met licht
Je kan ook heel leuk met licht schrijven of tekenen. Zet je camera weer op een statief met een timer en fotografeer jezelf of iemand die met een lampje in de lucht schrijft. Natuurlijk wel in het donker. Gaaf effect toch?
Als je kinderen hebt is een snelle sluitertijd de beste optie, want kinderen zitten niet stil. Ik zet mijn sluitertijd vaak op tweehonderste van een seconde (1/50) of liever zelfs hoger dan dat.
Bonus tip
Zet je sluitertijd niet lager dan de brandpuntsafstand van je lens om zoveel mogelijk trillingen te voorkomen. Zet hem het liefst twee keer zo hoog. Dus heb je bijvoorbeeld een 50mm lens, zet je sluitertijd dan minimaal op een vijftigste van een seconden.
Dat was het dan voor dit artikel. Hopelijk heb je er wat aan. Laat even in de comments achter wat je had geleerd en of je nog iets anders wilde weten over sluitertijd. En vergeet niet om dit artikel te delen met andere beginnende fotografen die er wat aan hebben.
Groetjes en sampai ketemu lagi (Tot de volgende keer)!
Y.M. van ‘t Klooster