Wat kost een trouwfotograaf?

De kosten van een trouwfotograaf zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt hele dure fotografen en hele goedkope. Maar hoe kies je nou de juiste fotograaf voor één van jouw belangrijkste dagen? Ik snap heel goed dat dat moeilijk is. Daarom wil ik jou helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Ervaring

Dit is een hele logische. Iemand met heel veel ervaring kost ook meer. De kans dat het mis gaat is veel kleiner en voor die zekerheid betaal je. Een ervaren trouwfotograaf weet waar hij/zij op moet letten om de belangrijke momenten niet te missen. Dat betekent natuurlijk niet gelijk dat een minder ervaren trouwfotograaf dat ook niet weet, tenzij diegene helemaal aan het begin van zijn carrière is. Maar dat merk je dan ook vaak aan de prijs.

Kosten: tussen de €600,- en €4000,-

Assistenten

De meeste fotografen hebben een assistent om een volledige trouwdag vast te leggen. Dat is ook heel belangrijk, want je kan in je eentje niet op verschillende plekken gaan staan. Zo’n assistent kan een ervaren of een startende trouwfotograaf zijn. De kosten van een assistent zal daar natuurlijk van afhangen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor je trouwdag geen assistent wilt hebben, omdat je bijvoorbeeld de kosten wilt drukken. In dat geval kies je er dan bewust voor dat je niet vanuit elke hoek gefotografeerd wilt worden.

Daarnaast heb je niet voor alle momenten een assistent nodig. Het meest belangrijke moment is de ceremonie en dat duurt meestal een uurtje.

Kosten: tussen de €500,- en €1500,- (afhankelijk van hoelang je wenst een assistent nodig te hebben).

Nabewerking

Op een trouwdag maakt een fotograaf heel makkelijk 2000 foto’s. Deze foto’s moeten nabewerkt worden en je kan je voorstellen dat dit heel veel tijd kost. Vooral als de fotograaf een voorselectie moet maken. Het nabewerken en voorselecteren van een trouwfotoshoot kan zo maar een dag duren, afhankelijk van de ervaring en handigheid van de fotograaf natuurlijk.

Ik doe wat dat betreft geen voorselectie, maar bewerk alle foto’s. Het voorselecteren kost mij namelijk heel veel tijd en er is een kans dat mijn klanten de voorselectie niet leuk vind. Daarom geef ik alle nabewerkte foto’s.

Luxe fotoalbum

Het maken van een fotoalbum kan ook zo een halve dag kosten. Hierbij is een voorselectie wel essentieel. Alleen dat kost al heel veel tijd. Het mooi vormgeven in het album is iets makkelijker, maar is een fotograaf ook een paar uur mee zoet. Daarnaast heb je ook de kosten van het album zelf en wat die kosten zijn hangt af van de grootte en afwerking.

Kosten: tussen de €300,- en €600,-

Canon camera set

Apparatuur

Een professionele fotograaf heeft natuurlijk professionele apparatuur nodig. Begrijp me niet verkeerd; dure apparatuur staat niet gelijk aan mooie foto’s. Maar dure apparatuur maakt de kans kleiner dat belangrijke momenten niet gemist worden. Daarnaast zorgt het voor creatieve vrijheid.

Een professionele camera zonder lens kost makkelijk €2500,-. Een lens kost tussen de €1500,- en €3000,-. Een professionele fotograaf moet 2 camera’s hebben en dus ook minimaal 2 lenzen. Wij lopen dus rond met minimaal €8000,- aan apparatuur om onze nek. Een beginnende trouwfotograaf zal dit niet hebben, maar dat merk je dan ook gelijk aan de kwaliteit van de foto’s.

Conclusie

Er komt dus veel bij kijken als het gaat om kosten van een trouwfotograaf. Uiteindelijk is de vraag:

Hoe klein wil je de kans maken op onbruikbare foto’s en hoe professioneel wil je de foto’s vastgelegd hebben?

Er zijn mensen die genoege nemen met hele simpele foto’s, maar er zijn genoeg mensen die het beste van het beste willen zonder compromissen.

Ik hoop dat ik je een beetje kon helpen met het kiezen van een trouwfotograaf. Mocht je nog vragen hebben over trouwfotografie, stuur me dan gerust een mail naar [email protected].

Categorieën

Inschrijving portretdag

Inschrijvingen zijn gesloten

Kies het gewenste dagdeel:

Fotoshoot reserveren

Type fotoshoot:
Waar ken je mij van?