Waarschijnlijk is dit wel één van de meest populaire vragen: “Welke lens zal ik kopen?”. Deze vraag wordt vaak gesteld door beginnende fotografen. Ik snap ’t ook wel, want je bent dan bezig met het ontwikkelen van je vaardigheden en je hebt eigenlijk geen idee wat je leuk of niet leuk vindt. Het kan zelfs zijn omdat je nog niet helemaal begrijpt waar welke lens goed voor is. Dus voordat je een lens gaat kopen is het belangrijk om eerst de basis te leren en daar ga ik je bij dit artikel bij helpen.

Waar moet je op letten

Als je gaat zoeken naar een lens, dan kom je de volgende eigenschappen tegen:

 • Diafragma
 • Brandpuntsafstand
 • Is het een zoomlens of prime lens
 • Voor full-frame of aps-c camera
 • Het merk

Dat is best veel informatie als je naar een lens op zoek bent. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Gelukkig valt het allemaal wel mee. Ik ga je uitleggen waar elk eigenschap goed voor is.

Diafragma

Het diafragma is vooral bedoeld om meer licht door te laten. Hoe groter het diafragma, hoe lichtgevoeliger de lens is. Het diafragma wordt aangeduid in F-getallen. Hoe kleiner het F-getal, hoe groter het diafragma. Dus een F/1.8 is lichtgevoeliger dan een F/4.0. Dat betekent dat een lens met een groter diafragma dus ook vaak duurder is.

Een leuke eigenschap van een groter diafragma is dat je daardoor meer bokeh hebt. Bokeh is het gedeelte dat niet in focus is (zie afbeelding hieronder). Met bokeh kan je je onderwerp veel beter isoleren en voorkom je dus te veel afleiding. Maar let op, het is met een groter diafragma moeilijker om het juiste gedeelte van je onderwerp scherp te krijgen.

Waar is het diaffragma dus goed voor

 • Het diafragma wordt aangeduid in F-getallen, zoals (van groot naar klein) F/1.8 tot F/5.6.
 • Hoe groter het diafragma, hoe lichtgevoeler de lens.
 • Hoe groter het diafragma, hoe meer bokeh je kan krijgen in je foto.
 • Met bokeh isoleer je het onderwerp beter en is alles daar omheen niet in focus.
 • Lenzen met een groot diafragma zijn duurder dan lenzen met een klein diafragma.

De foto hierboven is geschoten met een diafragma van F/1.8. Hierdoor is de achtergrond helemaal uit focus, waardoor je model wordt geïsoleerd.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand bepaalt hoe wijd de hoek is van je foto. Dit wordt aangeduid in milimeters. Hoe lager het getal, hoe wijder de hoek en dus hoe meer je op de foto kan krijgen.
Waar je ook rekening mee moet houden is de manier waarop een foto wordt gevormd. Hoe wijder de hoek, hoe meer bolling je creëert. Een goed voorbeeld is de fish-eye lens. De brandpuntsafstand is zó klein, dat foto’s die je ermee neemt helemaal bol gaan trekken. Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met brandpuntsafstanden en waar ze het beste voor gebruikt kunnen worden. Maar let op, laat dit je creativiteit niet in de weg staan, dit is slechts mijn advies. Uiteindelijk kan je met elke brandpuntsafstand elke foto maken die je wilt.

 

 • Fish-eye lenzen: 8mm – 10mm
  Dit is leuk voor creatieve redenen of als je in hele kleine ruimtes foto’s moet maken van groepen of interieur.
 • Ultra Wide-angle lenzen: 16mm – 24mm
  Deze range is goed als je in kleine ruimtes foto’s moet maken van interieur of groepsfoto’s. Dit is ook heel leuk voor landschapsfoto’s, want je kan dan heel veel op de foto krijgen. Let wel op de vervorming. Je kan er hele grappige portretfoto’s mee maken, maar mooi zie je er dan niet uit.
 • Wide-angle lenzen: 24mm – 35mm
  Dit soort lenzen kunnen net genoeg zijn voor groepsfoto’s of interieurfoto’s. Maar ideal voor straatfotografie, want je krijgt net genoeg te zien van de omgeving. Vanaf de 35mm kan je acceptabele portretfoto’s maken, want dan valt de vervorming wel mee.
 • Mid range lenzen: 35mm – 55mm
  Deze lenzen zijn zo’n beetje goed voor alles. Ze zijn net wijd genoeg voor straatfotografie en landschappen én ze zijn prima voor portretfoto’s. Deze lenzen zijn ook vaak heel betaalbaar. Dus als je een veilige keuze wilt maken, dan zou ik in deze range iets kiezen.
 • Telefoto lenzen: 75mm – 200mm
  Als je van plan bent om foto’s te maken van een afstand, dan zou ik hier wat uit kiezen. Deze lenzen zijn super ideaal voor portretfoto’s, want er zit hier nauwelijks tot geen vervorming in. Dit is ook heel handig als je foto’s wilt maken van wilde dieren. Ben je van plan om sportsfotografie te doen? Dan is de brandpuntsafstand vanaf 150mm en hoger ideaal.
 • Super telefoto lenzen: 200mm+
  Als je echt van heel ver foto’s wilt kunnen maken, dan zou ik iets in deze range zoeken. Dit is ideaal voor portretfoto’s, wilde dieren, sport en journalisme. Let wel op dat deze lenzen enorm groot en duur kunnen zijn. Als je beginnende fotograaf bent, dan zou ik deze lenzen links laten liggen. Maar goed, dat bepaal je natuurlijk zelf.
Verschillende cameralenzen
Op deze dag was de zon heel erg fel. Gelukkig was er een boom waaronder mijn modellen konden staan.

Zoomlens of primelens

Je kan waarschijnlijk wel raden wat een zoomlens is. Dat is een lens waarmee je kan in- en uitzoomen. Je kan je vast wel voorstellen dat je met een zoomlens een stuk flexibeler bent, want stel dat je een lens hebt waarmee je tussen 24mm en 75mm kan zoomen, dan heb je dus eigenlijk een wide-angle, mid range en telefoto lens.

Een primelens daarentegen is een lens met maar 1 brandpuntsafstand. Je bent dus minder flexibel, maar je krijgt daarvoor wel iets anders voor terug, namelijk betere kwaliteit foto’s. Een primelens hoeft namelijk geen compromissen te sluiten met andere brandpuntsafstanden. De glazen die dus in zo’n primelens zitten zijn dus puur gefocust (haha) op de bedoelde respectievelijke brandpuntsafstand.

Daarbij ben je bij een primelens geforceerd om meer te bewegen als je verschillende soorten shots wilt maken. Hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje:

Zoomlens

Voordelen:

 • Je bent flexibel
 • Je hebt meerdere lenzen in 1 lens

Nadelen:

 • Foto’s zijn van minder kwaliteit t.o.v. een primelens.
 • Doordat je alleen hoeft te zoomen ben je wellicht minder creatief.
 • Ze zijn vaak groter en lomper, omdat er meer glas in zit.
 • Zoomlenzen zijn vaak duurder dan soortgelijke primelenzen.

 

Primelens

Voordelen:

 • Foto’s zijn van betere kwaliteit.
 • Zijn lichter en compacter.
 • Zijn vaak goedkoper dan soortgelijke zoom varianten.

Nadelen:

 • Je moet wisselen van lenzen als je met andere brandpuntsafstanden wilt schieten.

 

Voor APS-C of Full-frame camera

Dit is eigenlijk best een belangrijke. De meeste camera’s voor hobbyisten zijn APS-C camera’s, oftewel ze hebben een cropsensor. Deze sensoren zijn kleiner dan die van een full-frame camera. Ik kan helemaal in detail gaan over hoe het allemaal werkt, maar voor nu is dat helemaal niet belangrijk.

Het is heel simpel. Als je een APS-C camera hebt, koop dan een lens die daarvoor geschikt is. Lenzen voor full-frame camera’s zijn ten eerste een stuk duurder. Plus als je een full-frame lens gebruikt op een APS-C camera, dan wordt je foto gecropt. Zonde van je geld dus!

Daarnaast past niet elke lens op elke body. Elke body of merk heeft zijn eigen fitting. Zo heeft de Canon een EF fitting en een Sony lens een FE fitting. Lekker verwarrend, of niet? Let daar dus wel goed op!

Camerasensor met bijpassende lens

Niet alle lenzen kunnen op elke camera. Let goed op de fitting van de lens en je body.

Het merk

Net als met alles heeft het merk natuurlijk ook heel veel invloed op de prijs en kwaliteit van de foto’s die je uiteindelijk gaat nemen. Om het je makkelijk te maken heb ik hieronder een lijstje gemaakt met merken die je kan overwegen:

Het merk van je body:

 • Sony
 • Canon
 • Nikkor

Het merk van je body is sowieso goed. Zelfs de kitlens die je bij het aanschaffen van je camera krijgt.

Derde partij merken:

 • Sigma
 • Samyang
 • Tamron

Er zijn heel veel lenzen van derde partij merken, maar degene die ik vertrouw zijn de bovengenoemde merken. Ze hebben allemaal hele betaalbare lenzen. Mijn persoonlijke favoriet is Sigma, want zij hebben hele betaalbare én goede kwaliteit lenzen.

Nog een belangrijk dingetje: sommige merken bieden hele goedkope lenzen aan, maar hebben dan geen auto-focus mogelijkheid. Auto focus is handig als je bewegende dingen wilt kunnen fotograferen, maar met productfotografie is dat bijvoorbeeld helemaal niet belangrijk..

 

Conclusie

Dat was heel veel informatie, maar uiteindelijk wel allemaal belangrijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Stel jezelf de volgende vragen als je een nieuwe lens wilt kopen:

 • Waar wil ik foto’s van maken?
  Want dan is de brandpuntsafstand en mogelijkheid om te zoomen of niet heel belangrijk.
 • Ga ik veel foto’s binnen maken of buiten overdag?
  In dat geval is het diafragma belangrijk.
 • Heb ik een full-frame of APS-C camera?
  Je hebt niks aan een APS-C lens als je een full-frame camera hebt en andersom.
 • Vind ik het merk belangrijk of maakt ’t mij niet uit?
  Er zijn genoeg merken die hele goedkope lenzen aanbieden. Maar let op: sommige lenzen zijn super goedkoop, maar kan je niet mee auto-focussen.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen met het maken van een keuze. Zoals je ziet is er niet een lens die ik je zo kan adviseren, want het hangt af van zo veel factoren. Succes met je zoektocht en tot snel bij een nieuw artikel!

Sampai ketemu lagi! (Tot ziens!)

Y.M. van ’t Klooster