Welke lens moet ik kopen?

Waarschijnlijk is dit wel één van de meest populaire vragen: “Welke lens zal ik kopen?”. Deze vraag wordt vaak gesteld door beginnende fotografen. Ik snap ’t ook wel, want je bent bezig met het ontwikkelen van je vaardigheden en je bent aan het ontdekken wat je leuk of niet leuk vindt. Elke lens heeft zijn eigen karakteristieken en het is heel normaal als je niet helemaal begrijpt waar welke lens goed voor is. Dus voordat je een lens gaat kopen is het belangrijk om eerst de basis te leren. Daar ga ik je bij dit artikel bij helpen.

Waar moet je op letten

Als je gaat zoeken naar een lens, dan kom je de volgende eigenschappen tegen:

  • Diafragma
  • Brandpuntsafstand
  • Is het een zoomlens of prime lens
  • Voor full-frame of aps-c camera
  • Het merk

 

Dat is best veel informatie als je op zoek bent naar een lens. Waar moet je in hémelsnaam beginnen? Gelukkig valt het allemaal wel mee. Ik ga je uitleggen waar elke eigenschap goed voor is.

Diafragma

Het diafragma moet je zien als een gat waar licht doorheen gaat. Hoe groter het diafragma, hoe lichtgevoeliger de lens is. Het diafragma wordt aangeduid in F-getallen. Hoe kleiner het F-getal, hoe groter het diafragma. Dus een F/1.8 is lichtgevoeliger dan een F/4.0. Dat betekent dat een lens met een groter diafragma (dus een groter gat) dus ook vaak duurder is.

Een leuke eigenschap van een groter diafragma is dat je daardoor meer bokeh hebt. Bokeh is het gedeelte dat niet in focus is (zie afbeelding hieronder). Met bokeh kan je je onderwerp veel beter isoleren en voorkom je dus te veel afleiding. Maar let op, het is met een groter diafragma moeilijker om het juiste gedeelte van je onderwerp scherp te krijgen.

Samenvatting

  • Het diafragma wordt aangeduid in F-getallen, zoals (van groot naar klein) F/1.8 tot F/5.6.
  • Hoe groter het diafragma, hoe lichtgevoeler de lens.
  • Hoe groter het diafragma, hoe meer bokeh je krijgt in je foto.
  • Met bokeh isoleer je het onderwerp beter en is alles daar omheen niet in focus.
  • Lenzen met een groot diafragma zijn duurder dan lenzen met een klein diafragma.

 

De foto hierboven is geschoten met een diafragma van F/1.8. Hierdoor is de achtergrond helemaal uit focus, waardoor je model wordt geïsoleerd.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand bepaalt hoe wijd de hoek is van je foto. Dit wordt aangeduid in milimeters. Hoe lager het getal, hoe wijder de hoek en dus hoe meer je op de foto kan krijgen.
Waar je ook rekening mee moet houden is de manier waarop een foto wordt gevormd. Hoe wijder de hoek, hoe meer bolling je creëert. Een goed voorbeeld is de fish-eye lens. De brandpuntsafstand is zó klein, dat foto’s die je ermee neemt helemaal bol gaan trekken. Ik heb hieronder een lijstje samengesteld met brandpuntsafstanden en waar ze het bij voorkeur voor gebruikt kunnen worden. Maar let op, laat dit je creativiteit niet in de weg staan, dit is slechts een leidraad. Uiteindelijk bepaal jij wat je wilt vastleggen met welke lens.

  • Fish-eye lenzen: 8mm – 10mm
    Dit is leuk voor creatieve redenen of als je in hele kleine ruimtes foto’s moet maken van groepen of interieur.
  • Ultra Wide-angle lenzen: 16mm – 24mm
  • Deze range is goed als je in kleine ruimtes foto’s moet maken van interieur of groepsfoto’s. Dit is ook heel leuk voor landschapsfoto’s, want je kan dan heel veel op de foto krijgen. Let wel op de vervorming. Je kan er hele grappige portretfoto’s mee maken, maar mooi zie je er dan niet uit.
  • Wide-angle lenzen: 24mm – 35mm
    Dit soort lenzen kunnen net genoeg zijn voor groepsfoto’s of interieurfoto’s. Maar ideal voor straatfotografie, want je krijgt net genoeg te zien van de omgeving. Vanaf de 35mm kan je acceptabele portretfoto’s maken, want dan valt de vervorming wel mee.
  • Mid range lenzen: 35mm – 55mm
    Deze lenzen zijn zo’n beetje goed voor alles. Ze zijn net wijd genoeg voor straatfotografie en landschappen én ze zijn prima voor portretfoto’s. Deze lenzen zijn ook vaak heel betaalbaar. Dus als je een veilige keuze wilt maken, dan zou ik in deze range iets kiezen.
  • Telefoto lenzen: 75mm – 200mm
    Als je van plan bent om foto’s te maken van een afstand, dan zou ik hier wat uit kiezen. Deze lenzen zijn super ideaal voor portretfoto’s, want er zit hier nauwelijks tot geen vervorming in. Dit is ook heel handig als je foto’s wilt maken van wilde dieren. Ben je van plan om sportsfotografie te doen? Dan is de brandpuntsafstand vanaf 150mm en hoger ideaal.
  • Super telefoto lenzen: 200mm+
    Als je echt van heel ver foto’s wilt kunnen maken, dan zou ik iets in deze range zoeken. Dit is ideaal voor portretfoto’s, wilde dieren, sport en journalisme. Let wel op dat deze lenzen enorm groot en duur kunnen zijn. Als je beginnende fotograaf bent, dan zou ik deze lenzen links laten liggen. Maar goed, dat bepaal je natuurlijk zelf.
Verschillende cameralenzen

Zoomlens of primelens

Je kan waarschijnlijk wel raden wat een zoomlens is. Dat is een lens waarmee je kan in- en uitzoomen. Je kan je vast wel voorstellen dat je met een zoomlens een stuk flexibeler bent, want stel dat je een lens hebt waarmee je tussen 24mm en 75mm kan zoomen, dan heb je dus eigenlijk een wide-angle, mid range en telefoto lens in 1!

Een primelens daarentegen is een lens met maar 1 brandpuntsafstand. Je bent dus minder flexibel, maar je krijgt daarvoor wel iets anders voor terug, namelijk betere kwaliteit foto’s. Een primelens hoeft namelijk geen compromissen te sluiten met andere brandpuntsafstanden. De glazen die dus in zo’n primelens zitten zijn puur gericht (haha) op de bedoelde respectievelijke brandpuntsafstand.

Daardoor ben je bij een primelens geforceerd om meer te bewegen als je verschillende soorten shots wilt maken. Hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje:

Zoomlens

Voordelen:

  • Je bent flexibel
  • Je hebt meerdere lenzen in 1 lens

Nadelen:

  • Foto’s zijn van minder kwaliteit t.o.v. een primelens.
  • Doordat je alleen hoeft te zoomen ben je wellicht minder creatief.
  • Ze zijn vaak groter en lomper, omdat er meer glas in zit.
  • Zoomlenzen zijn vaak duurder dan soortgelijke primelenzen.

 

Primelens

Voordelen:

  • Foto’s zijn van betere kwaliteit.
  • Zijn lichter en compacter.
  • Zijn vaak goedkoper dan soortgelijke zoom varianten.

Nadelen:

  • Je moet wisselen van lenzen als je met andere brandpuntsafstanden wilt schieten.

Het merk

Net als met alles heeft het merk natuurlijk ook heel veel invloed op de prijs en kwaliteit van de foto’s die je neemt. Om het je makkelijk te maken heb ik hieronder een lijstje gemaakt met merken die je kan overwegen:

Het merk van je body:

  • Sony
  • Canon
  • Nikon

 

Derde partij merken:

  • Sigma
  • Samyang
  • Tamron

 

Er zijn heel veel lenzen van derde partij merken, maar degene die ik vertrouw zijn de bovengenoemde merken. Ze hebben alle 3 hele betaalbare lenzen. Mijn persoonlijke favoriet is Sigma, want zij hebben hele betaalbare én goede kwaliteit lenzen.

Nog een belangrijk dingetje: sommige merken bieden hele goedkope lenzen aan, maar hebben dan geen auto-focus mogelijkheid. Auto focus is handig als je bewegende dingen wilt kunnen fotograferen, maar met productfotografie is dat bijvoorbeeld helemaal niet belangrijk..

Voor APS-C of Full-frame camera

Dit is eigenlijk best een belangrijke. De meeste betaalbare body’s hebben APS-C sesnoren, oftewel een cropsensor. Deze sensoren zijn kleiner dan die van een full-frame camera. Ik kan helemaal in detail gaan over hoe het allemaal werkt, maar voor nu is dat helemaal niet belangrijk. Het is heel simpel. Als je een APS-C camera hebt, koop dan een lens die daarvoor geschikt is. Lenzen voor full-frame camera’s zijn ten eerste een stuk duurder. Plus als je een full-frame lens gebruikt op een APS-C camera, dan wordt je foto gecropt. Zonde van je geld dus! Daarnaast past niet elke lens op elke body. Elke body of merk heeft zijn eigen fitting. Zo heeft de Canon een EF fitting en een Sony lens een FE fitting. Lekker verwarrend, of niet? Let daar dus wel goed op! Niet alle lenzen kunnen op elke camera. Let goed op de fitting van de lens en je body.
Camerasensor met bijpassende lens

Conclusie

Dat was heel veel informatie, maar uiteindelijk wel allemaal belangrijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Stel jezelf de volgende vragen als je een nieuwe lens wilt kopen:

  • Waar wil ik foto’s van maken?
    Want dan is de brandpuntsafstand en mogelijkheid om te zoomen of niet heel belangrijk.
  • Ga ik veel foto’s binnen maken of buiten overdag?
    In dat geval is het diafragma belangrijk.
  • Heb ik een full-frame of APS-C camera?
    Je hebt niks aan een APS-C lens als je een full-frame camera hebt en andersom.
  • Vind ik het merk belangrijk of maakt ’t mij niet uit?
    Er zijn genoeg merken die hele goedkope lenzen aanbieden. Maar let op: sommige lenzen zijn super goedkoop, maar kan je niet mee auto-focussen.

 

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen met het maken van een keuze. Zoals je ziet is er niet een lens die ik je zo kan adviseren, want het hangt af van zo veel factoren. Succes met je zoektocht en tot snel bij een nieuw artikel!

Sampai ketemu lagi! (Tot ziens!)

Y.M. van ’t Klooster

Categorieën

Inschrijving portretdag

Inschrijvingen zijn gesloten

Kies het gewenste dagdeel:

Fotoshoot reserveren

Type fotoshoot:
Waar ken je mij van?